2022-05-25 09:59:42• hírek • Bede Emőke

Eltűnt gyerekek világnapja: több mint 7500 bejelentés egyetlen év alatt

A Román Rendőrség az elmúlt egy év leforgása alatt, azaz 2021 áprilisától idén áprilisig mintegy 7.577 eltűnt kiskorúról szóló bejelentésben járt el, ugyanakkor a bűnmegelőzési szakemberek ezzel párhuzamosan több mint 4.000 tevékenységet szerveztek e témában a különböző prevenciós kampányok során – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség az eltűnt és szexuálisan kizsákmányolt gyermekek világnapja alkalmából.

Mint írják, a 2021. április 30. és 2022. április 20. közötti időszakban országos szinten mintegy 7577 bejelentés érkezett eltűnt gyermekekkel kapcsolatban, melyeket követően országos és nemzetközi szintű keresés indult. Ezek közül 259 bejelentés 10 éven aluli gyerekekre vonatkozott, 2.003 10 és 14 év közöttiekre, 5.315 pedig 14 évnél idősebb kiskorúakra. A hatóság ugyanakkor pontosítja, hogy a bejelentések száma nem egyenlő az eltűnt gyermekek számával, ugyanis arra is van példa, hogy egy kiskorú eltűnését többször vagy többen is bejelentik.


A gyerekek jelentős részét már a bejelentéstől számított 24-48 órán belül megtalálják, így egy év alatt 7.572 ügynek sikerült is pontot tenni a végére.


Ugyanakkor a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres harcok miatt a rendőrségnek már nem csak a romániai gyerekek eltűnési ügyeiben kell eljárnia, hiszen arra is volt már példa, hogy ukrán kiskorúakat kellett felkutatni. A Gyermekek Telefonja Egyesületet a Missing Children Europe és a Magnolia nevű ukrán civil szervezet értesítette arról, hogy nyoma veszett három ukrán gyermeknek. Az egyesület a bejelentést továbbította a rendőrségnek, és szerencsére rövid kutatás után mindhárom kiskorút sikerült Románia területén megtalálni, és jelenleg is biztonságban vannak.


Prevenciós tevékenységeket is folytatnak


Amellett, hogy az eltűnt gyerekeket felkutatják, a rendőrség rendszeresen szervez preventív kampányokat is; az elmúlt egy év során több mint 150.000 gyermek és 50.000 felnőtt (szülők, nagyszülők, hivatalos gyámok és pedagógusok) vett részt ezekben. A tevékenységek során elsősorban azokra a veszélyekre hívják fel a figyelmet, amelyek az otthonról vagy az állami gondozásból eltűnt gyerekekre leselkednek a nagyvilágban, illetve a felnőttek figyelmét ráirányítják arra is, hogy a szoros kapcsolat kiépítésének és a jó kommunikációnak milyen fontos szerepe van az erre a korosztályra jellemző problémák megoldásában.


A Bűnmegelőzési Intézet egy, a kérdést több oldalról megközelítő tanulmányt is készített, melyben arra kereste a választ, hogy az otthonról önkéntes alapon távozó gyerekek milyen okok miatt döntenek úgy, hogy világgá mennek. Mint kiderült, az egyik legfőbb ok a figyelemhiány és az elhanyagolás, mely miatt a gyerekek ignorálva, nem kívánatos személynek érzik magukat, de sokszor a túl szigorú szabályok, a családon / intézményen belüli kommunikáció hiánya, a nem megfelelő viselkedési modellek, a tanulással kapcsolatos érdektelenség, a koldulás, a szervezetlen életvitel, a nézeteltérések konfliktusos feloldása, a családtagok alkoholizmusa és bűnözői előélete, illetve a szegénység is arra késztetheti a gyerekeket, hogy idő előtt elhagyják a családot. A lista végén ugyanakkor szerepel a kalandvágy is.


A pandémia alatt egyébként jelentősen megugrott azon kiskorúak száma, akik a Gyermekek Telefonját tárcsázva (telefonszám: 116 111) pszichológiai és jogi tanácsadást kértek kilátástalan helyzetük miatt. A betelefonáló gyerekek 32,25 százaléka azt tartotta a legjobb megoldásnak, ha a szüleivel kialakult konfliktusos helyzet miatt inkább világgá megy, közel 20 százalékuk pedig érzelmi problémákkal magyarázta, hogy miért akar önként elmenni otthonról.


Vannak, akik soha nem kerülnek elő


Noha az esetek túlnyomó többségében egy-két napon belül sikerül megtalálni az eltűnt gyermekeket, viszont nem minden nyomozás hoz eredményt. A Román Rendőrség honlapján, az Eltűnt gyermekek fül alatt jelenleg is 63 olyan kiskorú képét láthatjuk, akik évekkel, akár évtizedekkel ezelőtt tűntek el, és sajnos hollétükről azóta se tudni semmit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: